У суботу 10. децембра у нашој школи је било бучно, није било наставе, већ је организован Дечји ликовни камп „Маковичка“. На једном месту су се састали деца наше школе из нижих и виших разреда, али и деца из других школа.

Маковичкини другари из Старе Пазове, Селенче, Пивница, Кишача, Кулпина, Маглића, Гложана окупили су се заједно са петровачким ученицима у холу школе, где их је топлим речима дочекала директорка школе Др Зденка Дудић и пожелела им успешан рад. Председница Удружења словачких учитеља Мариа Андрашикова обратила се ученицима и пожелела да се са таквим еланом и даље састајемо. Након добродошлице, ученици су одмах почели са радом подељени у три радионице и тема је била Зузка Медвеђова. У једној радионици ученици су сликали мртву природу са којом их је упознао професор Михал Ђуровка, академски сликар из Кисача. У другој радионици угљем је цртана мртва природа у којој је професор Јан Агарски, академски сликар из Старе Пазове, дао упутства за израду. Радионицу, у којој је меком графитном оловком цртан Зузкин портрет, фотографисан из четири периода Зузке Медвеђове, водила је професорка Данијела Марко, академска графичарка из Гложана.

Радионице су оцењивали наставници који су доводили своје даровите ученике и истовремено водили радионице. Комисију, која је оцењивала радове ученика су чинили: Јан Агарски, Михал Ђуровка, Верица Танацковић, Мишко Болф и Данијела Марко.

На крају су награђени ученици добили дипломе и награде. Материјал и награде обезбеђени су из субвенција Канцеларије за Словаке који живе у иностранству, без којих у овим временима не би било могуће организовати овакав пројекат.

У поподневним часовима учесници су обишли парк Зузке Медвеђове, где је 15. октобра ове године постављена биста са ликом сликарке поводом 125. годишњице од њеног рођења.

На крају школско полугодиште завршавамо у добром расположењу и ову годину последњом ликовном радионицом.

 

Резултати радионица су следећи:

У категорији портрета

I       Калина Стојаковић, Маглић
II      Вероника Алекси и Матеј Марчок, Б. Петровац
III    Петер Шуљан, Б. Петровац

У категорији цртежа

I     Томаш Негру, Б. Петровац
II    Владимир Боршош, Селенча
III    Ива Јакуш, Гложан, Сара Марчок, Кисач и Диана Пуделкова, Пивнице

У категорији сликарства

I     Ива Хрћанова, Кисач и Клаудиа Дамарис Елијашова, Б. Петровац
II    Нивес Илић, Маглић
III    Дориана Тодоровић, Ст. Пазова и Кристина Моргенштејн, Кулпин