Стварање и пријатељство изнад свега (креативне радионице за одржавање словачког идентитета) у ОШ „Јан Чајак“

Од 14. до 15. септембра 2023. године у ОШ „Јан Чајак“ одржана је 7. година семинара са међународним учешћем ученика и наставника из Надлака (Румунија), Бекешске Чабе (Мађарска), Илока (Хрватска) и школе домаћина. На овом јединственом догађају учествовало је укупно 40 ученика и 11 наставника.

Другог дана, након дочека директора основне школе Зденке Дудић, сви су, као добри другари, видели како изгледа настава у школи. Након обиласка школе и школског терена, ученици су вредно радили у драмској и ликовној радионици, а они који воле физичку активност тражили су забаву у спортској радионици. Онда је дошао ред на Успавану лепотицу. Заједно су прочитали ову познату словачку народну причу и почели да се припремају за кратку позоришну представу. Одлучили су да направе своје лутке. Почело је цртање, сликање појединих ликова бајке. Када су били готови и задовољни својим креацијама, посетили су Гимназију „Јан Колар“ са студентским домом. После укусног ручка дошло је време за кратак наступ. Поделили су задатке и ослободили Успавану лепотицу (Šípová Ruženka) од клетве.

До краја дана већ су заборавили да су претходног дана у међусобној комуникацији тражили словачке речи и реченице. И тако су, заједничким снагама, млади из Доњих земаља одали почаст свом матерњем језику.

Пројекат „Млади долноземци“ – стварање и пријатељство изнад свега (креативне радионице за одржавање словачког идентитета) има за циљ очување и развој националне и језичке свести и културног идентитета словачких ученика из „Долње земље“ У реализацији пројекта учествовали су следећи наставници: Марија Андрашикова, Јармила Пантелићова, Данијела Маркова и Андреа Арњашова, Пројекат је израдила Асоцијација словачких педагога.
Пројекат је финансијски подржала Канцеларија за Словаке из дијаспоре у Братислави.

Марија Андрашикова, ауторка пројекта